Овошки > Дюля

Овошки, Лесковац

Лесковац

Едри жълтооцветени плодове с жълтеникаво месо, леко сладко, сочно, с приятно възкисел оттенък. Узряват през октомври, използват се за преработка, издържат до януари. Цъфтежът е късен. Дърветата са силно растящи и с много добра родовитост.

Овошки, Асеница (Тримонциум)

Асеница (Тримонциум)

Плодовете са средно едри и изавнени по големина. Месото е жълтеникаво, сочно, малко сладко, възкисело,стипчиво, ароматично и с добри вкусови качества. Узряват в края на октомври. Използват се за преработка. Цъфтежът е късен, по-студоустойчев от Португалска дюля.

Овошки, Бередки

Бередки

Плодовете са много едри. Плодовото месо е  слабо сладко,жълто,сочно,със силен аромат и много добри вкусови качесва. Узрява към средата или края на октомври. Използват се за преработка. Издържат на нладно до януари. Дърветата са силно растящи и много даровити.Сортът е стъдоустойчив,цъфтежът-късен.

Овошки, Нефрис

Нефрис

Узрява в края на юни,началото на юли.Плодовете са едри,лъскави,тъмночервени.Изпозват се за прясна консумация,за преработка на компоти,сокове и замразяване.

Овошки, Сладковишна М-15

Сладковишна М-15

1-10.06
Мутация на сорта Унгарска вишна. Плодът е едър (6г.). Месото е червено, плътно, сочно, сладко, ароматно с много добро качество. Костилката е средно едра, полуотделяща се от месото. Плодовете издържат на манипулация и транспортиране. Сортът е Самофертилен.

 

Овошки, Метеор

Метеор

Плодовете узряват в края на юли, едри със светло червена кожица. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно и сладко, с лек приятен кисел вкус. Става за компоти.

Овошки, Пищиговска вишна

Пищиговска вишна


Узрява в средата на юли. Средно едри плодове с тъмно червен до черен цвят. Плодовото месо е сочно приятно кисело на вкус. Удобна за преработка на компоти, сокове сладка и замразяване.

Овошки, Татарица

Татарица

Плодовета са средно едри, тумночервени до виненочервени. Плодовото месо е сивкаворозово, кисело-сладко, сочно, плътно с добри вкусови качества. Сортът е устойчив на ниски температури.

Овошки, Дряновсака ранна вишна

Дряновсака ранна вишна

Зрее началото на юни. Едри плодове с тунка кожа и тъмночервен цвят, лъскава. Плодовото месо е сладко, сочно,леко кисело, светлочервено. Лесно се отделя костилката. Консумира се в прясно състояние,  удобна за преработка на компоти.

Овошки, Приморски

Приморски

Късно цъфтящ сорт сус средно едри,овални плодове,с мека черупка.Беритбената зрелост е краят на септември.Консумативната зрелост настъпва края на октонври.Ядката се използва за консумация в прясно състояние и за преработка в сладкарската промишленост.

Овошки, Червена вилямова масловка

Червена вилямова масловка

20  - 30 август 
Плодовете узряват през последното десетдневие на август. Те са много едри, приличат на плодовете на Вилямова  масловка, но са по-удължени и виненочервени. Плодовото месо е нежно, ароматно и с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашва се от Пас красан, Пакъмс триумф. Плодовете се съхраняват около 3 месеца в хладилни условия. Отлични са за десерт, преработка в компот и нектар, за сушене и дестилат.

Овошки, Караманец

Караманец

1-10.Септември
Стар - местен сорт. Плодовете са средно едри, сламено жълти с грапава повърхност. Много сладка с топящо месо и много ароматни. Дървото е умерено растящо.
Опрашители: Паскрасан, Вилямова масловка

Овошки, Жифардова масловка

Жифардова масловка

Жифардова масловка- е със средно големи плодове(90-120гр),зеленикави,с руменец откъм слънчевата страна.Плодовото месо е белезникаво,дребнозърнесто,много сочно,сладко,топи се в устата,със силен и приятен аромат.Плодовете узряват края на юли,издържат за седмица.Консумират се в прясно състояние.Дърветата имат умерен растеж и добра родовитост.Сортът е добър опрашител.
 

Овошки, Извор 10

Извор 10

Български сорт: Плод средно едър (9,5 гр.), елипсовиден с тънка черупка (1мм), средноздрава, светлокафява. Я д к a: жълтеникава, добре охранена, крехка, сочна, отделя се лесно от черупката, с висока масленост. Рандеман - 55,72%, с много добър вкус. К а ч е с т в о - много добро. Узрява средата на септември. Дърво: умеренорастящо, образува широка, сравнително рядка корона. Опрашва се от Шейново и Сливенски. Сортът е скороплоден и е много родовит, но при отглеждането му при засушливи условия плодовете остават дребни с недохранена ядка. Устойчив е на антракноза и бактериоза. Има добра устойчивост на студ, повратни мразове и суша (почвена и въздушна).

Овошки, Мел Роуз

Мел Роуз

01-10 Септември
Плодът е много едър. Месото е плътно, хрупкаво, умерено-сочно, сладко-кисело, ароматично с тънка и здрава кожица. Дървото е силно растящо. Подходящи опрашители за него са Златна превъзходна, Грени Смит, Глостер и др. Чувствителен е към брашнеста мана. Отличава се с добра студоустойчивост.

Овошки,  Флорина

Флорина

20-30 Септември
Плодът е едър,до средно едър.Месото е нежно,хрупкаво, сочно,сладко,слабо-кисело и слабо ароматно.Плодовете понасят транспорт и манипулация,може да се съхраняват до март-април месец.Дървото е с  умерен до силен растеж.Сорта е добър опрашител.Не е взискателен към почва и климат .Устойчив на струпясване и брашнеста мана.

Овошки, Ред Чиф

Ред Чиф

10-20. Септември
 Слабо растящо дърво, образува широко метловидна корона. Цъфтеж средно късен.Опрашители: Молиз делишес, Грени Смит. Плодовете са Едри, средно тегло ( 160-170 g.)Продълговато конусовидни до кълбовидно-конусовидни,оребрени. Месото му е жълтеникаво, плътно, хрупкаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматично.Резистентност: Средно устойчив на брашнеста мана. Леко чувствителен на сртупяаване. Изключително атрактивен сорта ,доста търсен на пазара.Ранното встъпва в плододаване, интензивно червения цвят и потенциал за високи добиви. В България все още е слабо застъпен.

Овошки, Златна превъзходна

Златна превъзходна

Златна превъзходна - В средата на ХХв. Този сорт ,заедно с вариетите на златна превъзходна, заля световните пазари. От него са известни много мутации, като най-разпространени са Смъти, Белголден, Морспър и др.плодовете са едри,продълговато конични с тънка и много дълга дръжка.Кожицата е тънка,гладка,зеленожълта при брането и златистожълта след съхранение.Плодовото месо е жълтеникаво,нежно,сочно,сладко със силен приятен аромати отлично качество.

Овошки, Стар кримсон

Стар кримсон

Овошки, Сънкрест

Сънкрест

15-20. Август
Американски сорт, създаден чрез кръстосване на сортовете Аламар и Голд Дъст. Плодът е много едър 190-200 гр. Кожица- интензивножълта, слабо овласена. Месото е плътно, сочно, сладко. Костилка- отделяща се от месото. Цъфтежа е средно ранен. Притежава много добра родовитост.
Цветните пъпки са много устойчиви на ниски зимни температури.
 

Овошки, Карастоянка

Карастоянка

Овошки, Фуджи

Фуджи

Овошки, Цар Александър

Цар Александър

Овошки, Анджелино

Анджелино

5-10.Септември
Дърво: умерен ръстеж, добре се разклонява. Встъпва в плододаване сравнително бързо (втора-трета година). Цъфтеж: 20-30 март. Опрашители: Блек Стар. Плодове: плодовете са много големи 90гр.-100 гр.( най едрия сорт сливи ), с кръгла симетрична форма, кожата е черна, покрита обилно с восъчен налеп, месото е жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене. Транспортабилни. Могат да се съхраняват в хладилна камера от 6 до 8 месеца.

Овошки, Айвания

Айвания

20-30 Септември
Стар местен сорт. Плодът е средно едър. Кожица - тънка, здрава, омазняваща се, зелено-жълта, със розово-червен руменец. Месо - бяло, хрупкаво, сочно, сладко, почти без киселини.
Дървото има умерен растеж. Подходящи опрашители за него са от групите на Червена и Златна Превъзходна, Карастоянка и Грени Смит.

Овошки, Грени Смит

Грени Смит

20-30 Октомври
Плодът е едър около 200г. Месото е сочно, кисело, слабо сладко с дебела и мазна кожица. Понася транспорт и манипулация. Опрашители са Червена и Златна превъзходна, Мелроуз, Молиз  Делишес. Устойчив на струпясване.

Овошки, Муцу

Муцу

20-30 Септември
Плодът е едър(250г) с дебела, здрава кожица и много добро качество. Месото е сочно слабо сладко, киселичко с аромат. Дървото е силно растящо. Добри опрашители за него са сортовете: Грени Смит, Мелроуз и групата на Червена превъзходна. Сортът е устойчив на брашнеста мана и струпясване. Понася ниски зимни температури и пролетни мразове.

Овошки, Шарден

Шарден

1-10 Октомври
Едър плод(200г) с много добро качество. Месото е сочно, слабо сладко киселичко ароматично. Не понася транспорт, дървото има силен растеж. Подходящи опрашители за него са сортовете от групата на Червена превъзходна, Прима, Мелроуз и Грени Смит.

Овошки, Червена Превъзходна

Червена Превъзходна

1-15.Септември
Плодовете са едри до много едри 180-200г. Продълговато конусовидни, с широка основа, стеснен пресечен връх и ребра, тъмночервеновиолетова окраска на ивици и светлоръждиви точици. Кожица средно дебела, плътна, мазн. Месо: жълтеникаво, хрупкаво, сочно, ароматично, сладкокиселичко. Качество много добро. Зрее 10-15 септември. Дърво: слаборастящо, с широка метловидна корона. Опрашители - Златна превъзходна, Молиз Делишез, Грени Смит. Устойчив на брашнеста мана, чувствителен към струпясване.

Овошки, Молиз Делишес

Молиз Делишес

15-20. Август
Плодове-едри до много едри(180-220гр).Форма-кълбовидна-конусовидна.Месо-белезникаво,сочно, слабокисело, с приятен аромат.Качество-много добро до отлично..Понасят транспорт.Дървото е силно разстящо с прибрана корона.Цъфти средно късно.Встъпва рано в плододаване.Родовитостта е редовна и обилна.Сортът е добър опрашител, опрашва се от Грени Смит, Златна Превазходна и Старкримсон.

Овошки, Червена карловска афъзка

Червена карловска афъзка

Овошки, Червена Афъзка

Червена Афъзка

10-15 Юли
Плодът е много едър. Месото е сочно, сладко, плътно. Качество - много добро. Плодовете издържат на транспорт, използват се предимно за производство на ракия.
Дървото е силно растящо. Достига средни размери 7-8м. височина. Цъфтежът е ранен. Сортът е самостерилен. В плододаване встъпва много рано, още на втората година. Устойчив е на червени петна.

Овошки, Чачанска Най-Боля

Чачанска Най-Боля

Период на зреене: 20-25.08
Чачанска Най-боля Плодове: Средно едри, овални, тъмно сини. Месото им е средно твърдо, сладко, меко. Опрашители: Стенлей, Алтанова Ренклода

Овошки, Чачанска Лепотица

Чачанска Лепотица

1-10.08
Едър плод (37г.). Месото е сочно и хрупкаво, сладко, слабо кисело и ароматно. С много добро качество и отделяща се костилка. Понасят транспортиране. Сортът притежава добра устойчивост на ниски зимни температури и на късни пролетни мразове. Устойчив е на ръжда, шарка и кафяво гниене.

Овошки, Стенлей

Стенлей

20-30.08
Едър плод (34г.). С тънка кожица. Месото е сочно,сладко киселичко  със специфичен аромат и много добро качество.Полуотделяща се от месото. Сортът е самофертилен. Встъпва рано в плододаване и плододава много добре. Има устойчивост на зимни и пролетни мразове , нуждае се от системна резитба за поддържане на растежа и плододаването.

Овошки, Президент

Президент

30.Юли
Европейски тип слива с калифорнийски произход. Това наистина буйно растящо дърво ражда едри плодове с чудесни вкусови качества.

Овошки, Зелена ренглота

Зелена ренглота

Среден плод, закръглен .Плодовото месо твърдо,много сладко. Костилката е овална и лесно се отделя.Зрее през август. Десертен сорт.
 

Овошки, Жълта Афъзка

Жълта Афъзка

20-30.07
Плодът е с много добро качество. Месото е нежно, сочно, сладко със слаб аромат и отделяща се костилка. Сортът е Самофертилен. Добър опрашител за него е сорта Афъзка. Дървото не е взискателно към почвата и агротехниката. Устойчив е на болести и неприятели.

Овошки, Едра зелена ренглота

Едра зелена ренглота

10-20.08
Плодове: Едри, сплеснато кълбовидни, жълтеникаво зелени, с мътна розова руменина по огряваната страна и многобройни подкожни точици. Месото е светло кафеникаво жълто, сочно, много сладко, ароматно, с отлични вкусови качества. Костилката е средно едра и се отделя. Опрашители: Стенлей, Алтанова Ренклода

Овошки, Блек Стар

Блек Стар

25.Юли
Дърво: умерен ръстеж; сортът не се разклонява силно; короната е прибрана. Цъфтеж: 20-30 март.
Опрашители: Блек Дайманд, Анджелино.
Плодове: Плодове: плодовете са много едри, с кръгла симетрична форма, кожата е черна, с восъчен налеп, месото е жълто. Костилката е много малка и не се отделя от месото. Плодовете са с големина от 80гр.-90гр. Много транспортабилна.

Овошки, Банкова джанка

Банкова джанка

15-20.07
Плодове: Много едри, кълбовидни. Кожицата е дебела, плътна бледожълта, при пълна зрялост жълта, с многобройни, трудно забележими, много требни подкожни точици, трудно белеща се от месото. Месото е умерено сочно, сладко, леко киселичко, със слаб аромат, напомнящ кайсиевия, с много добро качество. Високо родовит сорт. Има добра устойчивост на зимни и ниски температури.
Самостерилен

Овошки, Aнджелино

Aнджелино

5-10. Септември
Дърво: умерен ръстеж, добре се разклонява. Встъпва в плододаване сравнително бързо (втора-трета година). Цъфтеж: 20-30 март. Опрашители: Блек Стар. Плодове: плодовете са много големи 90гр.-100 гр.( най едрия сорт сливи ), с кръгла симетрична форма, кожата е черна, покрита обилно с восъчен налеп, месото е жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене. Транспортабилни. Могат да се съхраняват в хладилна камера от 6 до 8 месеца.

Овошки, Алтънова Ренклода

Алтънова Ренклода

5-15.Август
Чешки сорт.  Дървото е силно растящо. Короната е високо изградена. Цъфтежът е средно ран. Сортът е самостерилен. Опрашва се от Зелена ренклода, Стенлей, Кюстендилска слива, Ана Шпет и Буря. Плододава редовно и има висока родовитост. Претижава висока сухоустойчивост,  устойчив е на червени петна и слабо чувствителен на ранно кафчво гниене и ръжда. Невзискателен е към почва. Плодовете узряват до средата на август. Те са много едри ( 42 х 46 х 43 mm ), със средно тегло 46 g, кълбовидни. Коремният шев е поместен в дълбока и широка бразда. Кожицата е плътна, червеникаво-виолетова, със силен налеп. Месото е жълто, меко, нежно, сочно, много сладко, с много добро качество. Костилката е средно едра, закръгленоелепсовидна.  Плодовете издържат на превоз, когато се оберат в непълна зрялост. Подходящи са за консумация в прясно състояние и за преработка.

Овошки, Орех Шибин

Орех Шибин

Турски сорт. Развива се късно, подходящ за райони с късни пролетни мразове. Перспективен. Ранно встъпва в плододаване. На 5-та година добивът достига до 4,1 - 6,5 кг. от дърво. Подходящ за интензивни насаждения. Дата на зреене: 20-30 Септември. Опрашител: Биледжик (Bilecik). Плодове: Тегло 11 - 12 грама. Едри овални. Плодовият букет от 2 - 4 плода. Ядка: сламеножълта, крахка, сочна, тегло : 5 - 6 гр. Черупка: Тънка, сивопепелява, среднонагъната. Ядката се отделя лесно от черупката. Рандеман: 63 %. Масленост: 67 %. Протеини: 17 %. Дърво - умеренорастящо със сравнително малка кълбовидна корона. Мн.добра и редовна родовитост.

Овошки, Орех Шейново

Орех Шейново

Местен сорт. П л о д: средно едър 10 – 11 гр. Форма продълговатоцилиндрична, узрява 10-15 септември. Ч е р у п к а: среднодебела (1,4мм) здрава, сивопепелява. Я д к а – сламеножълта до медножълта, охранена, крехка, сочна, лесно се отделя от черупката. Масленост 71-74 %. Рандеман над 52 %. К а ч е с т в о: много добро. Дърво жизнено, образува сравнително малка, средногъста, кълбовидна корона. Много родовит сорт с добра студоустойчивост. Практически устойчив на бактериоза и антракноза. Опрашител

Овошки, Орех Билиджик

Орех Билиджик

Билиджик
Турски сорт Орех. Късен цъфтеж, подходящ за райони с повратни зими. Ранно встъпващ в плододаване сорт. Подходящ за интензивно отглеждане . Зреене: 25 - 30 Септември. Опрашители: Шебин (Sebin). Плодово тегло 12 - 13 грама. Едри овални. Плодовият букет от 2 - 3 плода. Тегло на ядката: 5 - 6 грама, сламеножълта, охранена, крехка, сочна, изпълва черупковата кухина и лесно се отделя. Черупка: средно дебела, светло кафява, ситнонагъната. Рандеман: 53 %. Масленост: 68 %. Протеини: 18 %. Дърво: добър растеж, с мощна, закръглена корона.

Овошки, Римски лешник

Римски лешник

Плодовете са много едри – 3 гр. широко  закръглени. Черупката е дебела, средно чуплива, светлокестенява. Ядката е голяма, закръглена и изпълва добре черупката. Тя съставлява около 45% от масата на плодовете и съдържа около 65% мазнини. Качество - много добро. Узряват през втората половина на август. Използуват се за консумация в прясно състояние и за преработка. Храстите са силно растящи, изправен, встъпват рано в плододаване и плододават редовно. Цъфтят рано. Средно устойчив е на болести и на студ. Невзискателен към почвата. Опрашител Ран трапезундски.

Овошки, Трапезунски лешник

Трапезунски лешник

Плодовете са едри, овални, със заострени върхове. Имат тънка черупката. Ядките са средно едри и изпълват плътно черупката. Кожицата им се отделя много леко. Ядката съставлява около 59% от масата на плодовете. Те узряват през втората половина на юли. Вкусовите им качества са много добри. Храстите са средни по сила на растеж, рано встъпват в плододаване и плододават обилно.

Овошки, Праскова юлска едра

Праскова юлска едра

10-15. Юли
Български сорт получен чрез кръстосване на сортовете Хале и Мариголд. Плод- много едър 180-200гр. Кожица- средно мъхеста. Месо- жълто , умерено плътно, сочно, сладко. Костилка- отделяща се при добре узрели плодове.
Цъфтежа е средно ранен. Родовитостта е много добра. Сравнително УСТОЙЧИВ  на зимни студове.

Овошки, Праскова Хале

Праскова Хале


20-30. Август
Стар Американски сорт. Плодът е много едър - 200гр. Кожицата е фино овласена. Месо - сочно, сладко, с много добро качество. Костилка- отделяща се от месото. Цъфтежът е средно ранен. Притежава добра родовитост.
Изисква чуждо опрашване.
 

Овошки, Праскова Файет

Праскова Файет

10-20. Септември
Български сорт . Плод- много едър 200гр. Кожица- жълта, слабо овласена. Месо- жълто, със зачервяване около костолката, сладко и сочно. Костилка - отделяща се от месото.
Цъфтежът е средно ранен. Притежава много добра родовитост и устойчивост на зимни студове.

Овошки, Праскова Ред хейвън

Праскова Ред хейвън

20-30. Юли
Американски сорт създаден чрез кръстосване на сортовете Хейлхейвън и Келхейвън. Плодът е едър , до много едър 150-180гр. Кожица- златистожъла, средно мъхеста. Месо- плътно, сочно, сладко, ароматично. Качество- много добро. Костолка- отделяща се от месото.
Цъфтежа е средно ранен. Родовитостта е много добра. Има много добра студоустойчивост.

Овошки, Нектарина - Фантазия

Нектарина - Фантазия

5-10. Август
Дървото е умерено-до силнорастящо, със сравнително голяма и добре обраснала кълбовидна корона. Плодните пъпки по семените клонки са разположени гъсто. Цъфтежът е ран и изобилен. Самостерилен и родовит сорт. Чувствителен на къдравост и брашнеста мана. Сравнително устойчив на ниски зимни температури. Те са едри до много едри , със средно тегло 200 g.  Някой плодове са изцяло червено обагрени. Месото е жълто, зачервено около костилката, с червени жилки, сочно, сладко, леко възкисело, с много добри качества. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние. Пригодни са и за преработка в сокове. Сравнително добре понасят манипулация и транспорт.

Овошки, Малина

Малина

Овошки, Касис

Касис

Овошки, Aрония

Aрония

Овошки, Грозде Мускат отонел

Грозде Мускат отонел

Овошки, Грозде Болгар

Грозде Болгар

Овошки, Грозде Мискет хамбургски

Грозде Мискет хамбургски

Овошки, Грозде Кайлъшки мискет

Грозде Кайлъшки мискет

Овошки, Грозде Велика

Грозде Велика

Овошки, Грозде Черна перла

Грозде Черна перла

Овошки, Грозде Поморийски бисер

Грозде Поморийски бисер

Овошки, Грозде Наслада

Грозде Наслада

Овошки, Грозде Молдова

Грозде Молдова

Овошки, Грозде Дунав десертен сорт

Грозде Дунав десертен сорт

Овошки, Грозде Дружба

Грозде Дружба

Овошки, Грозде Димят

Грозде Димят

Овошки, Хубава юнска круша

Хубава юнска круша

20-30 Август
Плодът е средно едър(70г.) с добро качество.Месото е сладко,сочно,слабо кисело и ароматно.Понасят манипулация и транспорт.Дървото е умерено растящо.Сортът е самофертилен и е добър опрашител.Родовитостта е добра и редовна.Устойчив е на струпясване,чувствителен на суша и горещина.
 

Овошки, Санта мария

Санта мария

15-20.Юли
Дървото е  Слаборастящо.Обилно плододаване ,с голяма устойчивост на плода върху дървото.Относителна добра съвместимост с всички подложки.Опрашители : Боскова и Вилямова масловка,Пас Красан .Плодовете са Много едри, жълти с червена окраска от огрятата от слънцето страна, сладки, сочни с топящо месо.Една от най-подходящите летни крушови сортове за хладилно съхранение - издържат до 5-6 месеца след беритбата в отлично състояние.

Овошки, Попска круша

Попска круша

1-10.Октомври
Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.
Дървото е силно растящо.Цъфтежа е средно ранен.Лош опрашител е,опрашва се от Вилямова Масловка, Пас красан, Клапов Любимец. Има много добър афинитет към дюлевите подложки.

Овошки, Паскрасан

Паскрасан

1-10 Октомври
Плодът е едър до много едър(200-300г.) Кожицата е дебела. Месото е сочно, полутопящо се, сладко, леко тръпчиво с мускатен аромат. Понасят транспортиране. Съхраняват се до март. Сортът е добър опрашител. Подходящи опрашители за него са сортовете Вилямова м-ка, Боскова м-ка и др. Устойчив е на струпясване и повратни пролетни мразове. Изисква защитени от вятъра места с напояване.
 

Овошки, Вилямова масловка

Вилямова масловка

20-30 Август
Много едър плод(170-200г.). Плодът е с тънка и гладка кожица. Месото е нежно,сочно, топящо се, сладко, слабо-киселичко със силен мускатов аромат. Много-добро качество до отлично. Понасят манипулация и транспорт. Сортът е добър опрашител. Добре се опрашва с Паскрасан, Клапов любимец и др. Устойчив на зимни и повратни студове, на струпясване.

Овошки, Боскова масловка

Боскова масловка

25-30.Септември
Плодове: Много едри, бутилковидно удължени, жълто кафяви с бронзова ръждавина, сладки, сочни.
Плодовете се съхраняват се до 2-3 месеца, транспортни.

Овошки, Петровка

Петровка

Овошки, Абатфател

Абатфател

Овошки, Унгарска кайсия

Унгарска кайсия

15-20 Юли
Унгарски сорт. Плод много едър (56гр.). Форма - широкосърцевидна, сплесната с равна основа. Кожица средно дебела, здрава, жълта, с оранжево-червен руменец, покрита с фини космици. Месо - плътно, невно, сочно, сладко-кисело, много ароматно. МНого добро качество на плода. Костилка - овална, слабосплесната, отделяща се от месото.
Плодовете понасят добре мнанипулация и транспортиране. Дървото е силно растящо, със закръглена корона. Цъфтежът е средноранен. Сортът е самофертилен. Родовитостта е отлична. Има добра студоустойчивост. Притежава средна устойчивост на ранно и късно кафяво гниене и на съчмянка.

Овошки, Силистренска компотна кайсия

Силистренска компотна кайсия

1-15 Август
Български сорт, получен чрез кръстосване на сортовете Краснощеки с Унгарска кайсия. Плодът е средно едър (300гр.). Форма - кълбовидна-яйцевидна и сплесната. Кожица- средно дебела, оранжева и слабомъхеста. Месо - плътно, хрупкаво, сочно, сладко-кисело, ароматично. Костилка - едра, сплесната, странично, светло-кафява отделяща се от месото.
Плодовете понасят добре манипулация и транспортиране. Дървото е умерено растящо, със заоблена прибрана корона. Цъфтежът е средно късен. Сортът е самофертилен. Притежава доста добра студоустойчивост. Има много добра родовитост. Устоичив е на ранно кафяво гниене.

Овошки, Мъркулещи

Мъркулещи

20-30.Юли
Румънски сорт, получен чрез кръстосване на сортовете Луизетова и Кайсия Н-305. Плод-едър 44гр. Форма- удължено-сплесната при основата и върха. Кожица- средно дебела , оранжево-жълта , с руменец , слабо мъхеста. Месо- плътно, хрупкаво, сочно, сладко-кисело със слаб аромат. Костилка- средно едра и отделчща се от месото. Плодовете понасят манипулация и транспортиране.
Сортът е самофертилен. Родовитостта е много добра .
Има добра устойчивост на късно кафяво гниене и НИСКИ температури.

Овошки, Кайсия унгарска

Кайсия унгарска

Овошки, Бадемовидна кайсия

Бадемовидна кайсия

Овошки, Синя кайсия  стендесо

Синя кайсия стендесо

Овошки, Череша Санбърст

Череша Санбърст

25-30 . Юни
Канадски сорт получен чрез кръстосване на черешовите сортове Ван и Стела . Плод - много едър-8,4гр. Форма- широко-сърцевидна .Кожица - червена, лъскава. Месо- червено, плътно , сладко . Понасят добре манипулация и трранспорт. Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е късен . Сортът е самофертилен. Ранно встъпва в плододаване и има много добра и редовна родовитост.

Овошки, Череша ранна черна едра

Череша ранна черна едра

20-30.Май
Едър плод (5-6г.)С много добро качество и отделяща се костилка от месото.Месото е сладко,сочно и много ароматно.Сортът не е взискателен кум почвата.Има устойчивост към ниски температури.Не се поврежда от черешова муха.Подходящи опрашители са Бигаро Моро,Бинг и др.

Овошки, Череша Ламбрет

Череша Ламбрет

1-10. Юли
Стар Американски сорт . Плод- много едър - 8гр.Форма-сърцевидна . Кожица - тъмно червена с слаб черен отенък, лъскава. Месо- розово червено, хрупкаво, сочно, ароматно.Костилка - отделяща се. Понася добре манипулация и транспот. Дърво- умерено до силно растящо. Встъпва в плододаване средно ранно и плододава обилно.
Сортът е самостерилен . Има късен зъфтеж. Опрашители : Ван , Стела и Козерска.

Овошки, Череша Зират

Череша Зират

20-30.Юни
Турски сорт . Плод много едър - 10-10,5 гр. Кожица- тъмно червена, здрава. Месото- тумно червено, сочно, сладко, хрупкаво на вкус, ароматично с тъмно червен сок. Костилка - средно едра, почти отделяща се. Плододава обилно.
Сортът има сравнителна студоустойчивост.

Овошки, Череша драганова жълта

Череша драганова жълта

20-30. Юни
Стар Немски Сорт. Средноедър плод. Форма -широко-сърцевидна до кълбовидна. Кожица - кехлибареножълта . Месо- сочно, сладко, с безцветен сок . Костилка - отделяща се от месото. Качество - добро.
Дървото е силно растящо. Сортът е самостерилен и има късен цъфтеж. Сравнително Устойчив е на зимно студове. Плодните пъпки са с много добра устойчивост на късни пролетни поврани студове.

Овошки, Череша Ван

Череша Ван

15-20.06

Плодът е много едър (8-9г.)Месото е сочно,сладко,ароматно с безцветен сок и средно дебела кожица.Имат добра издръжливост и манипулация,съхранение и транспортиране.С много добро качество.Подходящи опрашители са Ван ,Бинг и др.Много родовит сорт и изисква много плодородна почва.
Има добра устоичивост на зимни и късни пролетни мразове.

Овошки, Череша Бинг

Череша Бинг

20-30. Юни
Американски сорт. Плод- едър 7,1 гр.Форма- широко-сърцевидна . Кожица - тъмно-червена, с черен отенък, хръпкава, лъскава.Месо-червено до тъмночервено,плътно, хрупкаво, сочно . Костилка - отделяща се от месото. Плодовете понасят добре манипулация  и транспортиране. Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е средно ранен. Сортът е самостерилен.Опрашители са Бигаро Моро, Бигаро Бюрла, Ван и други. Добра родовитост.

Овошки, Череша Бинг

Череша Бинг

20-30. Юни
Американски сорт. Плод- едър 7,1 гр.Форма- широко-сърцевидна . Кожица - тъмно-червена, с черен отенък, хръпкава, лъскава.Месо-червено до тъмночервено,плътно, хрупкаво, сочно . Костилка - отделяща се от месото. Плодовете понасят добре манипулация  и транспортиране. Дървото е умерено растящо. Цъфтежът е средно ранен. Сортът е самостерилен.Опрашители са Бигаро Моро, Бигаро Бюрла, Ван и други. Добра родовитост.

Овошки, Череша бигаро бюрла

Череша бигаро бюрла

10-20 Май
Едър плод (7,5г.). Тъмночервена, сладка, сочна, отделяща се от костилката и с много добро качество. Плодовете издържат манипулация и транспортиране. Подходящи опрашители са Ранна Черна Едра, Бинг, Ван и др. Сортът има добра плодовитост. Не се напада от черешова муха.

Овошки, Череша бигаро бюрла

Череша бигаро бюрла

10-20 Май
Едър плод (7,5г.). Тъмночервена, сладка, сочна, отделяща се от костилката и с много добро качество. Плодовете издържат манипулация и транспортиране. Подходящи опрашители са Ранна Черна Едра, Бинг, Ван и др. Сортът има добра плодовитост. Не се напада от черешова муха.

Овошки, Череша Ван

Череша Ван

15-20.06   Плодът е много едър (8-9г.)Месото е сочно,сладко,ароматно с безцветен сок и средно дебела кожица.Имат добра издръжливост и манипулация,съхранение и транспортиране.С много добро качество.Подходящи опрашители са Ван ,Бинг и др.Много родовит сорт и изисква много плодородна почва.
Има добра устоичивост на зимни и късни пролетни мразове.

Овошки, Кримски

Кримски

късноцъфтящ сорт. Плодовете са средно едри с продълговата елипсовидна форма и мека черупка. Берат се в края на септември. Използват се за прясна консумация и за преработка. Дърветата имат умерен разтеж, редовна и добра родовитост. Плодните пъпки са чуствителни на ниски зимни температури. Ядката е около 33% от теглото на плодовете.

Овошки, Ароматичен

Ароматичен

среднораноцъфтящ сорт. Плодовете му са едри, повърхноста на черупката е грапава, жълтокафява и с разкъсан горен слой. Ядката е добре оформена и изпълва черупковата празнина, понякога двойна, добър вкус и силен аромат. Узрява в средата на септември. Използва се в прясно състояние и за преработка. Дърветата имат умерен растеж и много добра родовитос.

Овошки, Нонпарейл

Нонпарейл

Това е сортът отглеждам повсеместно. Плодовете са средно едри-около 3г. -светлокафяви, грапави. Ядката е удължена, слабо ароматична, яйцевидна и с много добър вкус. Узрява през септември. Използва се за прясна консумация и в сладкарската промишленост.