Овошки > Сливи

Овошки, Червена карловска афъзка

Червена карловска афъзка

Овошки, Червена Афъзка

Червена Афъзка

10-15 Юли
Плодът е много едър. Месото е сочно, сладко, плътно. Качество - много добро. Плодовете издържат на транспорт, използват се предимно за производство на ракия.
Дървото е силно растящо. Достига средни размери 7-8м. височина. Цъфтежът е ранен. Сортът е самостерилен. В плододаване встъпва много рано, още на втората година. Устойчив е на червени петна.

Овошки, Чачанска Най-Боля

Чачанска Най-Боля

Период на зреене: 20-25.08
Чачанска Най-боля Плодове: Средно едри, овални, тъмно сини. Месото им е средно твърдо, сладко, меко. Опрашители: Стенлей, Алтанова Ренклода

Овошки, Чачанска Лепотица

Чачанска Лепотица

1-10.08
Едър плод (37г.). Месото е сочно и хрупкаво, сладко, слабо кисело и ароматно. С много добро качество и отделяща се костилка. Понасят транспортиране. Сортът притежава добра устойчивост на ниски зимни температури и на късни пролетни мразове. Устойчив е на ръжда, шарка и кафяво гниене.

Овошки, Стенлей

Стенлей

20-30.08
Едър плод (34г.). С тънка кожица. Месото е сочно,сладко киселичко  със специфичен аромат и много добро качество.Полуотделяща се от месото. Сортът е самофертилен. Встъпва рано в плододаване и плододава много добре. Има устойчивост на зимни и пролетни мразове , нуждае се от системна резитба за поддържане на растежа и плододаването.

Овошки, Президент

Президент

30.Юли
Европейски тип слива с калифорнийски произход. Това наистина буйно растящо дърво ражда едри плодове с чудесни вкусови качества.

Овошки, Зелена ренглота

Зелена ренглота

Среден плод, закръглен .Плодовото месо твърдо,много сладко. Костилката е овална и лесно се отделя.Зрее през август. Десертен сорт.
 

Овошки, Жълта Афъзка

Жълта Афъзка

20-30.07
Плодът е с много добро качество. Месото е нежно, сочно, сладко със слаб аромат и отделяща се костилка. Сортът е Самофертилен. Добър опрашител за него е сорта Афъзка. Дървото не е взискателно към почвата и агротехниката. Устойчив е на болести и неприятели.

Овошки, Едра зелена ренглота

Едра зелена ренглота

10-20.08
Плодове: Едри, сплеснато кълбовидни, жълтеникаво зелени, с мътна розова руменина по огряваната страна и многобройни подкожни точици. Месото е светло кафеникаво жълто, сочно, много сладко, ароматно, с отлични вкусови качества. Костилката е средно едра и се отделя. Опрашители: Стенлей, Алтанова Ренклода

Овошки, Блек Стар

Блек Стар

25.Юли
Дърво: умерен ръстеж; сортът не се разклонява силно; короната е прибрана. Цъфтеж: 20-30 март.
Опрашители: Блек Дайманд, Анджелино.
Плодове: Плодове: плодовете са много едри, с кръгла симетрична форма, кожата е черна, с восъчен налеп, месото е жълто. Костилката е много малка и не се отделя от месото. Плодовете са с големина от 80гр.-90гр. Много транспортабилна.

Овошки, Банкова джанка

Банкова джанка

15-20.07
Плодове: Много едри, кълбовидни. Кожицата е дебела, плътна бледожълта, при пълна зрялост жълта, с многобройни, трудно забележими, много требни подкожни точици, трудно белеща се от месото. Месото е умерено сочно, сладко, леко киселичко, със слаб аромат, напомнящ кайсиевия, с много добро качество. Високо родовит сорт. Има добра устойчивост на зимни и ниски температури.
Самостерилен

Овошки, Aнджелино

Aнджелино

5-10. Септември
Дърво: умерен ръстеж, добре се разклонява. Встъпва в плододаване сравнително бързо (втора-трета година). Цъфтеж: 20-30 март. Опрашители: Блек Стар. Плодове: плодовете са много големи 90гр.-100 гр.( най едрия сорт сливи ), с кръгла симетрична форма, кожата е черна, покрита обилно с восъчен налеп, месото е жълто, костилката много малка, отделя се лесно от месото. Плодовете са подходящи за прясна консумация, консервиране и сушене. Транспортабилни. Могат да се съхраняват в хладилна камера от 6 до 8 месеца.

Овошки, Алтънова Ренклода

Алтънова Ренклода

5-15.Август
Чешки сорт.  Дървото е силно растящо. Короната е високо изградена. Цъфтежът е средно ран. Сортът е самостерилен. Опрашва се от Зелена ренклода, Стенлей, Кюстендилска слива, Ана Шпет и Буря. Плододава редовно и има висока родовитост. Претижава висока сухоустойчивост,  устойчив е на червени петна и слабо чувствителен на ранно кафчво гниене и ръжда. Невзискателен е към почва. Плодовете узряват до средата на август. Те са много едри ( 42 х 46 х 43 mm ), със средно тегло 46 g, кълбовидни. Коремният шев е поместен в дълбока и широка бразда. Кожицата е плътна, червеникаво-виолетова, със силен налеп. Месото е жълто, меко, нежно, сочно, много сладко, с много добро качество. Костилката е средно едра, закръгленоелепсовидна.  Плодовете издържат на превоз, когато се оберат в непълна зрялост. Подходящи са за консумация в прясно състояние и за преработка.