Овошки > Круша

Овошки, Червена вилямова масловка

Червена вилямова масловка

20  - 30 август 
Плодовете узряват през последното десетдневие на август. Те са много едри, приличат на плодовете на Вилямова  масловка, но са по-удължени и виненочервени. Плодовото месо е нежно, ароматно и с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашва се от Пас красан, Пакъмс триумф. Плодовете се съхраняват около 3 месеца в хладилни условия. Отлични са за десерт, преработка в компот и нектар, за сушене и дестилат.

Овошки, Караманец

Караманец

1-10.Септември
Стар - местен сорт. Плодовете са средно едри, сламено жълти с грапава повърхност. Много сладка с топящо месо и много ароматни. Дървото е умерено растящо.
Опрашители: Паскрасан, Вилямова масловка

Овошки, Жифардова масловка

Жифардова масловка

Жифардова масловка- е със средно големи плодове(90-120гр),зеленикави,с руменец откъм слънчевата страна.Плодовото месо е белезникаво,дребнозърнесто,много сочно,сладко,топи се в устата,със силен и приятен аромат.Плодовете узряват края на юли,издържат за седмица.Консумират се в прясно състояние.Дърветата имат умерен растеж и добра родовитост.Сортът е добър опрашител.
 

Овошки, Хубава юнска круша

Хубава юнска круша

20-30 Август
Плодът е средно едър(70г.) с добро качество.Месото е сладко,сочно,слабо кисело и ароматно.Понасят манипулация и транспорт.Дървото е умерено растящо.Сортът е самофертилен и е добър опрашител.Родовитостта е добра и редовна.Устойчив е на струпясване,чувствителен на суша и горещина.
 

Овошки, Санта мария

Санта мария

15-20.Юли
Дървото е  Слаборастящо.Обилно плододаване ,с голяма устойчивост на плода върху дървото.Относителна добра съвместимост с всички подложки.Опрашители : Боскова и Вилямова масловка,Пас Красан .Плодовете са Много едри, жълти с червена окраска от огрятата от слънцето страна, сладки, сочни с топящо месо.Една от най-подходящите летни крушови сортове за хладилно съхранение - издържат до 5-6 месеца след беритбата в отлично състояние.

Овошки, Попска круша

Попска круша

1-10.Октомври
Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.
Дървото е силно растящо.Цъфтежа е средно ранен.Лош опрашител е,опрашва се от Вилямова Масловка, Пас красан, Клапов Любимец. Има много добър афинитет към дюлевите подложки.

Овошки, Паскрасан

Паскрасан

1-10 Октомври
Плодът е едър до много едър(200-300г.) Кожицата е дебела. Месото е сочно, полутопящо се, сладко, леко тръпчиво с мускатен аромат. Понасят транспортиране. Съхраняват се до март. Сортът е добър опрашител. Подходящи опрашители за него са сортовете Вилямова м-ка, Боскова м-ка и др. Устойчив е на струпясване и повратни пролетни мразове. Изисква защитени от вятъра места с напояване.
 

Овошки, Вилямова масловка

Вилямова масловка

20-30 Август
Много едър плод(170-200г.). Плодът е с тънка и гладка кожица. Месото е нежно,сочно, топящо се, сладко, слабо-киселичко със силен мускатов аромат. Много-добро качество до отлично. Понасят манипулация и транспорт. Сортът е добър опрашител. Добре се опрашва с Паскрасан, Клапов любимец и др. Устойчив на зимни и повратни студове, на струпясване.

Овошки, Боскова масловка

Боскова масловка

25-30.Септември
Плодове: Много едри, бутилковидно удължени, жълто кафяви с бронзова ръждавина, сладки, сочни.
Плодовете се съхраняват се до 2-3 месеца, транспортни.

Овошки, Петровка

Петровка

Овошки, Абатфател

Абатфател