Широколистни > С опадливи листа

Широколистни, Форзиция (Forsythia)

Форзиция (Forsythia)

Форзицията е един от най-ранно цъфтящите храсти през пролетта. Въпреки, че се смята за един от най-обикновените и може би скучени храсти, след като тя разцъвти с многобройните си ярки жълти цветове развеселява много уморени лица, внася пролетно настроение във вашата градина.
Листата са копиевидни, зелени и назъбени. Кората е с жълто-зелен до жълто-кафяв цвят. Подрязва се почти по всяко време от пролетта до началото на есента. Въпреки това, най-доброто време е след цъфтежа. На всеки няколко години се намалява дължината на някои от по-възрастните клони.
Развива се на всякаква градинска почва. Издържа на временно засушаване или наводнения. Не изискват особени грижи.

Широколистни,  Филаделфус (Philadelphus)

Филаделфус (Philadelphus)

Филаделфусът е широколистен храст с опадливи листа, светлолюбив, цъфти през юни-юли и достига височина 1,5-3 метра. Белите му цветове ухаят приятно. Наричат го още “булчин венец”. Листата са прости, с яйцевидна форма, а белите ароматни цветове, са събрани в гроздовидни съцветия. Обича слънчевите места, но издържа и на полусянка. Подходящи за него в градината са богати на хумус почви. Филаделфусът дава голям брой издънки и когато филаделфусите са засадени близко един до друг могат да сулжат за жива ограда. За да се засили цъфтежът им, напролет се препоръчва да се отрежат старите засъхнали и измръзнали клони. Филаделфусът се препоръчва за места със замърсен въздух, на който е издръжлив и го понася без увреждане.

Широколистни, Нibiscus luna

Нibiscus luna

Широколистни, Hibiscus syriacus 'Jeanne d'Arc'

Hibiscus syriacus 'Jeanne d'Arc'

Широколистни, Hibiscus syriacus 'Duc de Brabant'

Hibiscus syriacus 'Duc de Brabant'

Широколистни, Хибискус (Hibiscus syriacus)

Хибискус (Hibiscus syriacus)

Този храст с опадващи листа достига понякога височина до 5-6 метра. Отличава се с ярко зелени яйцевидни листа, дълги до 10 сантиметра. Цъфти с единични цветове, по- малки от тези на китайската роза и в най-различни украски, от бяло до малиново, понякога и двуцветни. Обича доста светлина , топлина и влага. Когато тези условия са налице той цъфти пищно от втората половина на лятото чак до ранна зима. Вирее добре и на полу-сянка , но тогава цъфти по слабо

Широколистни, Хортензия (Hydrangea)

Хортензия (Hydrangea)

Пищно-цъфтящ храст с опадливи листа, който вирее добре предимно на полу-сянка или сянка. Изисква умерено до обилно поливане от пролетта до есента. С обилния си цъфтеж от Май до Юли е чудесно украшение за всяка една градина!

Широколистни,  Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм е шампион сред декоративните растения с жълта окраска на листата. Отличава се с многократно изменение на оттенъка на жълтото в окраската на листата в течение на сезона - през пролетта бронзово-оранжеви при разлистването и след това златисто-жълти, през лятото зелено-жълти, през есента медно-оранжеви.

Спирея Японика Голдфлейм е красив плътен храст, достигащ височина до 60-80 см. и диаметър до 1 м. Листата са продълговати, по краищата назъбени, 5-8 см. на дължина. Бавнорастящ храст - годишния прираст е по 10 см. на ширина и височина. Цветовете са мънички, ярко-розови на цвят. Растението цъфти обилно в продължение на поне 50 дни, от края на юни до средата на август. Добре понася студ. Видът е светлолюбив, но понася и полу-сянка. За по-ярка окраска на листата е нужно слънце, на сянка зеленеят. Няма претенции към почвата, но предпочита влажни, плодородни и рохки почви
.

Широколистни, Текома(Кампсис) (Tecoma Radicans)

Текома(Кампсис) (Tecoma Radicans)

Тази пълзяща увивна лиана поразява с обилния си цъвтеж през август и септември. Цветовете и, оцветени ярко в оранжево и с формата на тромпет са изключително впечатляващи. Непретенцизно за отглеждане растение, което държи най-много да бъде достатъчно много огрявано от слънцето. Подходящ за покриване на перголи или огради.

Широколистни, Вайгела - червена (Weigela Florida Red Prince)

Вайгела - червена (Weigela Florida Red Prince)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж! Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Вайгела - розова (Weigela Florida)

Вайгела - розова (Weigela Florida)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася
прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж! Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Вайгела шаренолистна (weigela florida variegata)

Вайгела шаренолистна (weigela florida variegata)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж, а шаренолистната форма е атрактивна и с оцветяването на листата си. Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Берберис (Berberis thunbergii)

Берберис (Berberis thunbergii)

Берберисът е чудесно украшение за всяка една градина. През лятото, под жарките лъчи на слънцето листата му се обагрят в пурпурно червено. Бъдете внимателни с него, тъй като под листенцата му са скрити остри бодли. Не е претенциозен към почви, но ви препоръчваме да го садите на слънчеви места в градината, за да може да се оцветява добре през топлите месеци. Подходящ за направа на живи плетове, както и за подрязване в произволни форми.

Широколистни, Албиция (Albizia julibrissin)

Албиция (Albizia julibrissin)

Албицията представлява голямо дърво с опадващи листа, достигащо височина до 10-12 метра с корона с чадъро-образна форма. Обича по скоро сух и слънчев климат отколкто обилна поливка. Албицията е светлолюбива и не може да вирее в сянката на други дървета. Разлиства се сравнително късно - в края на Април, когато всички други дървета вече са разлистени. Цъфти обилно и продължително, започвайки от средата на Юни до Септември-Октомври. През Есента листата се запазват свежи и зелени доста дълго - до края на Ноември или до падането на първия сняг.

Широколистни, Японската аукуба  ( Aucuba japonica)

Японската аукуба ( Aucuba japonica)

Тя образува едри кожести листа, дълги до 20 см. Петурките на повечето декоративни форми са с изпъстрени с ярки жълти петънца. Те се съчетават прекрасно с едрите червени плодове, които допринасят още повече за атрактивния вид на растението. Аукубата предпочита топли местообитания, защитени от силния вятър и у нас се отглежда в южните райони покрай Черноморието

Широколистни, Лечебната лавровишна  (Laurocerasus officinalis)

Лечебната лавровишна (Laurocerasus officinalis)

Лавровишната  достига височина около 4м. Тя също изисква по-влажен и топъл климат, но се среща често почти из цялата страна. Лавровишната е перфектен вид за озеленяване на сенчести места, където рядко попадат слънчеви лъчи. Общата й форма може да се поддържа чрез подрязване и по този начин се създават чудесни живи плетове, чувстващи се отлично и на най-тъмното кътче.

Широколистни, Джел(Илекс) (Ilex aquifolium)

Джел(Илекс) (Ilex aquifolium)

 Разклонен вечнозелен храст или дърво, достигащо височина 1-5 м. Листата са назъбени, а всяко зъбче завършва с трънче. Цъфти през месеците май-юни, с бели и розови цветчетЕфектът им се усилва, когато се появят и малките червени плодчета с диаметър около 10 мм. Джелът издържа на студ до -20°С и понася варовиковата почва. Негово голямо предимство е силната му сенкоиздръжливост. Изисква много влага. Създадени са много интересни форми на този вид – плачущи, с изпъстрани листа и други. Джелът е изключително популярен по време на Коледните и Новогодишни празници.

Широколистни, Фотиния

Фотиния "Red Robin"

Представлява многогодишен вечнозелен харст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см.
Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко  червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви.
Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени.
Фотинията е подходяща за създаване на смесени живи плетове или за единично засаждане като солитер.
Предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -9 -12°С. Студът може да се окаже ограничаващ фактор за младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на мразовете. Предпочита слънчево място, на полусянка листата не се обагрят така наситено.

Широколистни, Котонеастър Дамери (Cotoneaster dammeri)

Котонеастър Дамери (Cotoneaster dammeri)

Стелещ се , почво-покривен храст , почти прилепнал към земята и частично вкореняващ се. Развива се в една плоскост издигащ се едва на 20-30 см височина и разрастващ се настрани до разстояние 1,5 метра. Тъмно-зелени кожести листа , приличащи на вечно зелени и дълго неопадващи.
Храстът е сухоустойчив, зимува под снега без да измръзва. Расте добре на леко камениста, бедна и песъчлива почва. Предпочита слънчевите места, но понася добре и лека сянка. Бързо-растящ. Незаменим за укрепване на склонове, и каскадно(терасовидно) озеленяване.

Широколистни, Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Бързо разтяща разновидност на чемшира - достига годишен прираст от 10-15см. Непретенциозен към почвата и подходящ за направа на бордюри, живи плетове, както и за градинарски скулптори. От този храст можете да създадете /оформите/ каквото си помислите. Подрязването става през април преди вегетацията и в края на юни втори път. Недейте да стрижете след 1 август, защото новия прираст не може да узрее достатъчно и през зимата измръзва.

Широколистни, Лоницера Златиста (Lonicera pileata Lemon Beauty)

Лоницера Златиста (Lonicera pileata Lemon Beauty)

Лоницерата е идеален почвопокривен храст, подходящ за укрепване на склонове. Обича слънце до полу-сянка. В условията на климата в България в студени зими листата опадват и се появяват отново на пролет. Непридирчиво към поливане и специални грижи растение.

Широколистни, Евонимус Японикус Ауреус (Euonymus japonicus Aureus)

Евонимус Японикус Ауреус (Euonymus japonicus Aureus)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Широколистни, Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Широколистни, Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пъкрасте с умерени темпове.

Широколистни, Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофилата е компактно, атрактивно растение , което намира чудесно приложение при оформяне на ниски бордюри и живи плетове. Листата са малки , овални, с лъскава кожеста повърхност. Садете Миркофилата на слънчеви места с достатъчно разстояние между растенията, за да избегнете проблемите с разни видове плесени. Полива се умерено 2 до 3 пъти месечно.

Широколистни, Хиперикум (Hypericum)

Хиперикум (Hypericum)

Нискорастящ храст, характерен с големите си жълти цветове през цялото лято, от юни до септември. Има почвопокривни свойства, тъй като много лесно се разпространява на свободни пространства, около майчиното растение. Непретенциозно относно светлината растение, което е чудесно украшение за всеки алпинеум или цветна градина.