Широколистни > Вечнозелени

Широколистни, Японската аукуба  ( Aucuba japonica)

Японската аукуба ( Aucuba japonica)

Тя образува едри кожести листа, дълги до 20 см. Петурките на повечето декоративни форми са с изпъстрени с ярки жълти петънца. Те се съчетават прекрасно с едрите червени плодове, които допринасят още повече за атрактивния вид на растението. Аукубата предпочита топли местообитания, защитени от силния вятър и у нас се отглежда в южните райони покрай Черноморието

Широколистни, Лечебната лавровишна  (Laurocerasus officinalis)

Лечебната лавровишна (Laurocerasus officinalis)

Лавровишната  достига височина около 4м. Тя също изисква по-влажен и топъл климат, но се среща често почти из цялата страна. Лавровишната е перфектен вид за озеленяване на сенчести места, където рядко попадат слънчеви лъчи. Общата й форма може да се поддържа чрез подрязване и по този начин се създават чудесни живи плетове, чувстващи се отлично и на най-тъмното кътче.

Широколистни, Джел(Илекс) (Ilex aquifolium)

Джел(Илекс) (Ilex aquifolium)

 Разклонен вечнозелен храст или дърво, достигащо височина 1-5 м. Листата са назъбени, а всяко зъбче завършва с трънче. Цъфти през месеците май-юни, с бели и розови цветчетЕфектът им се усилва, когато се появят и малките червени плодчета с диаметър около 10 мм. Джелът издържа на студ до -20°С и понася варовиковата почва. Негово голямо предимство е силната му сенкоиздръжливост. Изисква много влага. Създадени са много интересни форми на този вид – плачущи, с изпъстрани листа и други. Джелът е изключително популярен по време на Коледните и Новогодишни празници.

Широколистни, Фотиния

Фотиния "Red Robin"

Представлява многогодишен вечнозелен харст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см.
Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко  червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви.
Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени.
Фотинията е подходяща за създаване на смесени живи плетове или за единично засаждане като солитер.
Предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -9 -12°С. Студът може да се окаже ограничаващ фактор за младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на мразовете. Предпочита слънчево място, на полусянка листата не се обагрят така наситено.

Широколистни, Котонеастър Дамери (Cotoneaster dammeri)

Котонеастър Дамери (Cotoneaster dammeri)

Стелещ се , почво-покривен храст , почти прилепнал към земята и частично вкореняващ се. Развива се в една плоскост издигащ се едва на 20-30 см височина и разрастващ се настрани до разстояние 1,5 метра. Тъмно-зелени кожести листа , приличащи на вечно зелени и дълго неопадващи.
Храстът е сухоустойчив, зимува под снега без да измръзва. Расте добре на леко камениста, бедна и песъчлива почва. Предпочита слънчевите места, но понася добре и лека сянка. Бързо-растящ. Незаменим за укрепване на склонове, и каскадно(терасовидно) озеленяване.

Широколистни, Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Бързо разтяща разновидност на чемшира - достига годишен прираст от 10-15см. Непретенциозен към почвата и подходящ за направа на бордюри, живи плетове, както и за градинарски скулптори. От този храст можете да създадете /оформите/ каквото си помислите. Подрязването става през април преди вегетацията и в края на юни втори път. Недейте да стрижете след 1 август, защото новия прираст не може да узрее достатъчно и през зимата измръзва.

Широколистни, Лоницера Златиста (Lonicera pileata Lemon Beauty)

Лоницера Златиста (Lonicera pileata Lemon Beauty)

Лоницерата е идеален почвопокривен храст, подходящ за укрепване на склонове. Обича слънце до полу-сянка. В условията на климата в България в студени зими листата опадват и се появяват отново на пролет. Непридирчиво към поливане и специални грижи растение.

Широколистни, Евонимус Японикус Ауреус (Euonymus japonicus Aureus)

Евонимус Японикус Ауреус (Euonymus japonicus Aureus)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Широколистни, Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Широколистни, Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пъкрасте с умерени темпове.

Широколистни, Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофилата е компактно, атрактивно растение , което намира чудесно приложение при оформяне на ниски бордюри и живи плетове. Листата са малки , овални, с лъскава кожеста повърхност. Садете Миркофилата на слънчеви места с достатъчно разстояние между растенията, за да избегнете проблемите с разни видове плесени. Полива се умерено 2 до 3 пъти месечно.

Широколистни, Хиперикум (Hypericum)

Хиперикум (Hypericum)

Нискорастящ храст, характерен с големите си жълти цветове през цялото лято, от юни до септември. Има почвопокривни свойства, тъй като много лесно се разпространява на свободни пространства, около майчиното растение. Непретенциозно относно светлината растение, което е чудесно украшение за всеки алпинеум или цветна градина.