Широколистни > С опадливи листа

Широколистни, Форзиция (Forsythia)

Форзиция (Forsythia)

Форзицията е един от най-ранно цъфтящите храсти през пролетта. Въпреки, че се смята за един от най-обикновените и може би скучени храсти, след като тя разцъвти с многобройните си ярки жълти цветове развеселява много уморени лица, внася пролетно настроение във вашата градина.
Листата са копиевидни, зелени и назъбени. Кората е с жълто-зелен до жълто-кафяв цвят. Подрязва се почти по всяко време от пролетта до началото на есента. Въпреки това, най-доброто време е след цъфтежа. На всеки няколко години се намалява дължината на някои от по-възрастните клони.
Развива се на всякаква градинска почва. Издържа на временно засушаване или наводнения. Не изискват особени грижи.

Широколистни,  Филаделфус (Philadelphus)

Филаделфус (Philadelphus)

Филаделфусът е широколистен храст с опадливи листа, светлолюбив, цъфти през юни-юли и достига височина 1,5-3 метра. Белите му цветове ухаят приятно. Наричат го още “булчин венец”. Листата са прости, с яйцевидна форма, а белите ароматни цветове, са събрани в гроздовидни съцветия. Обича слънчевите места, но издържа и на полусянка. Подходящи за него в градината са богати на хумус почви. Филаделфусът дава голям брой издънки и когато филаделфусите са засадени близко един до друг могат да сулжат за жива ограда. За да се засили цъфтежът им, напролет се препоръчва да се отрежат старите засъхнали и измръзнали клони. Филаделфусът се препоръчва за места със замърсен въздух, на който е издръжлив и го понася без увреждане.

Широколистни, Нibiscus luna

Нibiscus luna

Широколистни, Hibiscus syriacus 'Jeanne d'Arc'

Hibiscus syriacus 'Jeanne d'Arc'

Широколистни, Hibiscus syriacus 'Duc de Brabant'

Hibiscus syriacus 'Duc de Brabant'

Широколистни, Хибискус (Hibiscus syriacus)

Хибискус (Hibiscus syriacus)

Този храст с опадващи листа достига понякога височина до 5-6 метра. Отличава се с ярко зелени яйцевидни листа, дълги до 10 сантиметра. Цъфти с единични цветове, по- малки от тези на китайската роза и в най-различни украски, от бяло до малиново, понякога и двуцветни. Обича доста светлина , топлина и влага. Когато тези условия са налице той цъфти пищно от втората половина на лятото чак до ранна зима. Вирее добре и на полу-сянка , но тогава цъфти по слабо

Широколистни, Хортензия (Hydrangea)

Хортензия (Hydrangea)

Пищно-цъфтящ храст с опадливи листа, който вирее добре предимно на полу-сянка или сянка. Изисква умерено до обилно поливане от пролетта до есента. С обилния си цъфтеж от Май до Юли е чудесно украшение за всяка една градина!

Широколистни,  Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм е шампион сред декоративните растения с жълта окраска на листата. Отличава се с многократно изменение на оттенъка на жълтото в окраската на листата в течение на сезона - през пролетта бронзово-оранжеви при разлистването и след това златисто-жълти, през лятото зелено-жълти, през есента медно-оранжеви.

Спирея Японика Голдфлейм е красив плътен храст, достигащ височина до 60-80 см. и диаметър до 1 м. Листата са продълговати, по краищата назъбени, 5-8 см. на дължина. Бавнорастящ храст - годишния прираст е по 10 см. на ширина и височина. Цветовете са мънички, ярко-розови на цвят. Растението цъфти обилно в продължение на поне 50 дни, от края на юни до средата на август. Добре понася студ. Видът е светлолюбив, но понася и полу-сянка. За по-ярка окраска на листата е нужно слънце, на сянка зеленеят. Няма претенции към почвата, но предпочита влажни, плодородни и рохки почви
.

Широколистни, Текома(Кампсис) (Tecoma Radicans)

Текома(Кампсис) (Tecoma Radicans)

Тази пълзяща увивна лиана поразява с обилния си цъвтеж през август и септември. Цветовете и, оцветени ярко в оранжево и с формата на тромпет са изключително впечатляващи. Непретенцизно за отглеждане растение, което държи най-много да бъде достатъчно много огрявано от слънцето. Подходящ за покриване на перголи или огради.

Широколистни, Вайгела - червена (Weigela Florida Red Prince)

Вайгела - червена (Weigela Florida Red Prince)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж! Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Вайгела - розова (Weigela Florida)

Вайгела - розова (Weigela Florida)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася
прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж! Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Вайгела шаренолистна (weigela florida variegata)

Вайгела шаренолистна (weigela florida variegata)

Може да расте, както на слънце, така и на полусянка. Цъфти обилно през Май-Юни в продължение на 20 дни. Нерядко е възможен и повторен цъфтеж през лятото. Предпочита влажни, плодородни и желателно слабо-кисели почви. Расте сравнително бързо. Не понася прекалена поливка, но се нуждае от вода при засушаване. Изключително красива в периода на цъфтеж, а шаренолистната форма е атрактивна и с оцветяването на листата си. Засажда се единично или в групи.

Широколистни, Берберис (Berberis thunbergii)

Берберис (Berberis thunbergii)

Берберисът е чудесно украшение за всяка една градина. През лятото, под жарките лъчи на слънцето листата му се обагрят в пурпурно червено. Бъдете внимателни с него, тъй като под листенцата му са скрити остри бодли. Не е претенциозен към почви, но ви препоръчваме да го садите на слънчеви места в градината, за да може да се оцветява добре през топлите месеци. Подходящ за направа на живи плетове, както и за подрязване в произволни форми.

Широколистни, Албиция (Albizia julibrissin)

Албиция (Albizia julibrissin)

Албицията представлява голямо дърво с опадващи листа, достигащо височина до 10-12 метра с корона с чадъро-образна форма. Обича по скоро сух и слънчев климат отколкто обилна поливка. Албицията е светлолюбива и не може да вирее в сянката на други дървета. Разлиства се сравнително късно - в края на Април, когато всички други дървета вече са разлистени. Цъфти обилно и продължително, започвайки от средата на Юни до Септември-Октомври. През Есента листата се запазват свежи и зелени доста дълго - до края на Ноември или до падането на първия сняг.