Иглолистни > Стелещи се

Иглолистни, Juniperus horizontalis “Glauca

Juniperus horizontalis “Glauca"

"Достига височина до 15 см.и диаметър до 2м. Листата са люспести, меки, сиво до синьозелени. Използва се за засаждане в алпинеуми, на склонове и като почвопокривно растение.  Предпочита влажни и богати  почви.

Иглолистни, Juniperus horizontalis

Juniperus horizontalis "Blue Chip"

Достига височина до 30см и диаметър около 1,2м. Ниска и лежаща форма,  сребристи иглици, много декоративна.

Иглолистни, Juniperus horizontalis

Juniperus horizontalis "Wiltonii"

Достига височина до 20 см. и диаметър около 1,5м. Прави гъст зелен килим, сребриста на цвят.

Иглолистни, Juniperus horizontalis

Juniperus horizontalis "Рrince of Walles'

Достига височина до 20см.и диаметър около 1м. Тъмнозелена плътна листна маса, сравнително бързо растяща, популярен сорт.

Иглолистни, Juniperus horizontalis Andorra compacta variegata

Juniperus horizontalis Andorra compacta variegata

Достига височина до 40см и диаметър около 2м.Много често се използва в градината поради изобилието от цветово разнообразие- от наситено маслено зелено, през изумрудено до златисто-жълто.

Иглолистни, Juniperus conferta

Juniperus conferta "Blue Pacific"

Красива плоска форма на стелещ се храст с плътна структура и характерни дълги синкаво-зелени игли. Достига височина до 30 см и диаметър около 2м. Зимоустойчив и много светлолюбив, предпочита слънчеви места. Не е взискателен към влажността и плодородието на почвата.

Иглолистни, Green carpet (Juniperus comm)

Green carpet (Juniperus comm)

Вечнозелен храст със светло-зелени гъсти разклонения, стелещи се по земята. Израства до около 10см височина и 1.5м в диаметър, с годишен прираст около 15 см. Няма високи изисквания към почвата и влагата, но добре расте на влажни дренирани почви, издържа и засушавания. Предпочита слънчеви места.

Иглолистни, Juniperus com

Juniperus com "Repanda"

Нисък храст не по-висока от 30-40 см с клонки стелещи се във всички посоки. Листата са заострени, зелени изпъстрени с интересни сребристи ивици, остават зелени през зимата. Расте повече на ширина и неусетно превзема пространствата от бурени и плевели. Расте с бавни темпове и при идеални условия може да се очаква да живее в продължение на около 30 години
Не изисква специални грижи, ако поливате да не е отгоре върху плоско полегналите стъбла с фините клончета по тях, които могат да прегорят от горещото слънце. При сушави години еднократно поливане сутрин рано или вечер веднъж в месеца е достатъчна поливка, избягвайте преполиване. Не изисква специални грижи, подрязва се само за да се отстранят поредени и стари клонки,  най-добре да се прави в края на зимата, след като заплахата от силен студ е преминала
Предпочита топли слънчеви места, желателно е да се отглежда само на пълна слънчева светлина. Сухоустойчив, расте на всякакви почви, изключително приспособим към бедни почви. Силно студоустойчив, високоустойчив на индустриално и  градско замърсяване

Иглолистни, Juniperus com

Juniperus com "Hibernica"

Хвойна ‘Хиберника’
 Тясна, гъста, колоновидна корона, растяща право нагоре.
От 3 до 5m на височина и от 1 до 1,2m на широчина. Годишният прираст е от 10 до 15 см на височина.Всички листа са шиловидни, изострени на върха, бодливи, синкаво- зелени и от двете страни.Много студоустойчив вид. Издържа на летните засушавания, не понася замърсяването на въздуха.

Иглолистни, Juniperus com

Juniperus com "Arnold"

Многогодишен иглолистен храст .
Достига височина 2м и се разпростира на ширина до 1м.
Развива се еднакво добре на слънчеви и сенчести изложения.
Предпочита пропускливи, богати на хранителни вещества почви.

Иглолистни, Juniperus chin 'Stricta'

Juniperus chin 'Stricta'

Гъст, коничен, бавнорастящ сорт на хвойната. На възраст 10 години достига на височина от 2 м. Клонките растат вертикално.
Короната на стриктата е сивозелена на цвят, бодлива.
Не е взискателна към почвата и напояването

Иглолистни, Cupressus semp

Cupressus semp "Pyramidalis"

Иглолистно растение с прекрасно оформена колоновидна корона

Иглолистни, Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Красиво иглолистно дърво със синьозелен цвят на клоните. Произхожда от южните райони на Северна Америка, но е успешно култивиран и в райони с по-суров климат. Предпочита слънчеви места и расте изключитлено бързо. Достига на височина до 20 метра и живее над 100 години. Подходящ за засаждане както като единичен екземпляр, така и за оформянето на живи плетове. Понася резитба и лесно се оформя в конуси, спирали, топки и други форми

Иглолистни, Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii

Растението е създадено от случайна кръстоска в имението на г-н Лейланд.Сега е най-използвания вид за жив плет и прегради. Лейландският кипарис има много предимства-издържа на силен вътър и силно подкастряне. Расте по-бързо от всяко друго иглолистно дърво.

Иглолистни, Chamaecyparis laws 'Minima Glauca'

Chamaecyparis laws 'Minima Glauca'

Сферичен храст с тънки клонки,покрити със зелени листа.Расте много бавно и е предпочитан в алпинеуми и малки храстови бордюри.

Иглолистни, Chamaecyparis laws 'Ivonne'

Chamaecyparis laws 'Ivonne'

Красив иглолистен вид с пирамидална форма.Растението е с жълти връхчета, клонките са гъсто разположени.Използвано често в озеленяването,силно издръжлив на неблагоприятни условия.Достига височина до 7метра.Този вид лъжекипарис може да се използва за жив плет или в композиции с други декоративни видове.

Иглолистни, Chamaecyparis laws  'Golden Wonder'

Chamaecyparis laws 'Golden Wonder'

Средновисоко иглолистно дърво, с  удължена яйцевидна корона. Клонките са изправени и светлозелени на цвят, обагрени с жълта окраска по върховете.
Бавнорастящ вид, с прираст 1,5m за 10г. Достига височина от 5m до 20m

Иглолистни, Kълбовиден лъжекипарис (Chamaecyparis laws. 'Globosa')

Kълбовиден лъжекипарис (Chamaecyparis laws. 'Globosa')

Растението е със сиво-зелени клонки достига диаметър до 90см.Чрез кълбовидните форми се придава раздвиженост на градините и етажираност.Прекрасна декорация за всяка градина.Кълбовидните форми често се използват и,като акцент в зелените площи.

Иглолистни, Лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Ellwoodii)

Лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Ellwoodii)

Красив иглолистен вид,с колоновидна изправена форма.Растението е със гъсти клонки в сиво-зелен цвят.Толерантно растение към условията на отглеждане.Подходящо за цветни групи,или като самостоятелен вид в паркове и градини.

Иглолистни, Сребрист лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Columnaris')

Сребрист лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Columnaris')

Вечнозелен иглолистен вид ценен силно заради сивозелените си изправени гъсти клонки.Растението е подходящо за жив плет,като самостоятелен вид или в групови насаждения в паркове и градини.

Иглолистни, Лъжекипарис златист (Chamaecyparis laws 'Alumii Gold')

Лъжекипарис златист (Chamaecyparis laws 'Alumii Gold')

Вечно зелен вид достига височина до 5м бързорасящо растение. Клонките са  светложълти, златисти, шишарките са дребни без декоративен ефект. Растението е подходящо за жив плет или  като самостоятелен вид .

Иглолистни, Picea pungens 'Glauca'

Picea pungens 'Glauca'

Иглолистни, Picea pungens

Picea pungens

Един от най-декоративните иглолистни дървесни видове. Цени се заради сребристата си окраска. От него има изведени множество декоративни форми с различни по сребристост иглици и различна форма на короната. Сребристият смърч се използва широко в озеленяването.

Иглолистни, Сръбски смърч (Picea omorica)

Сръбски смърч (Picea omorica)

Иглолистни, Picea glauca 'Echiniformis'

Picea glauca 'Echiniformis'

Джуджевидна форма на смърча. Mного бавно расте. За 30 години височината на растенията от 0.5 м и 1 m диаметър на короната.. Расте най-добре на леко кисели, влажни почви.

Иглолистни, Picea glauca 'Conica'

Picea glauca 'Conica'

Едно от най-подходящите иглолистни за алпинеум-перфектен
конус,който расте много бавно и достига едва1,8м.височина.Напролет връхчетата са яркозелени

Иглолистни, Picea glauca 'Alberta Globe'

Picea glauca 'Alberta Globe'

На височина достига0.5-1м. и до 1m на широчина. Годишно израства до 10сm във височина и 2-3cm на широчина.
 Вечнозелени иглички, меки и гъсто разположени.

Иглолистни, Смърч Нидиформис (Picea abies Nidiformis)

Смърч Нидиформис (Picea abies Nidiformis)

На височина достига към 20-30 см, а на широчина – 30-40 см.Плосък компактен храст, хоризонталните клони са наедени на пластове.

Иглолистни, Обикновен смърч (Picea abies)

Обикновен смърч (Picea abies)

Обикновеният смърч е иглолистно дърво, високо до 50 m. Иглиците са четириръбести, дълги 15-35 mm, разположени нагъсто по цялата обиколка на клонките. Любимото коледно дърво.

Иглолистни, Abies procera 'Glauca'

Abies procera 'Glauca'

Иглолистни, Кавказката ела   Abies nordmandiana

Кавказката ела Abies nordmandiana

Кавказката ела  е иглолистно дърво, достигащо височина от 10 до 80м и диамер на ствола от 0,5 до 4м. Тя е силно сенкоиздържлива, но се развива добре и на светло. Студоустойчив вид е и заради по-късното начало на вегетацията страда по-малко от късните пролетни студове.

Иглолистни, Abies concolor

Abies concolor

Иглолистно дърво с конусовидна корона. Иглиците са дълги 5 - 7 см, сребристо-сини, дъговидно извити и меки на пипане. Както  при всички ели, те са разположени в една плоскост гребеновидно от двете страни на клонките. От долната си страна имат 2 белезникави ивици от устица. Кората на дървото е сива и гладка.
 

Иглолистни, Гръцка ела Abies cephalonica

Гръцка ела Abies cephalonica

Достига до 20 м височина. Тази ела е по-устойчива на суша и предпочита по-топлите варовити почви, но вирее също добре при влажна атмосвера и по-умерен климат. Много красиво парково дърво.

Иглолистни, Бяла ела  (Abies alba)

Бяла ела (Abies alba)

Бялата ела е високо конусовиднодърво,което се извисява на 30м.височина в паркове и градини.Изправеният ствол не е разклонен,а формата на младото дърво е почти идеалносиметрична-по-ниските клони не провисват,преди дървото да навърши 30 години.Класическо коледно дърво.Бялата ела предпочита дълбока и влажна почва.

Иглолистни, Туя Западна Златен Глобус (Thuja occidentalis Golden Globe)

Туя Западна Златен Глобус (Thuja occidentalis Golden Globe)

Туя Западна Златен глобус прави много красиви кръгли иглолистни топки с ярки златисто жълти листа през цялата година. Много издръжливо растение, с единствения недостатък, че нараства сравнително бавно - до 0.6-0.7 м в диаметър за десетина години. Понася слънчеви местра, както и такива с рядка сянка, и всички добре дренирани почви. Подходящо за алпимеуми и единично засаждане във всяка градина.

Иглолистни, Туя Западна

Туя Западна "Тайни Тим" (Thuja occidentalis 'Tiny Tim')

Бавнорастяща кълбовидна форма на западните туи. Невзискателно към почвените характеристики и изключително студоустойчово растение. Листата му растат изключително гъсто и затова почти няма нужда от подрязване, за да се поддържа в идеален вид кълбовидната му форма. Обича слънцето не понася голямо засушаване на почвата през лятото. Може да се използва за изграждане на ниски бордюри или като единично растение в двора.

Иглолистни, Източна Туя (Thuja Orientalis Pyramidalis)

Източна Туя (Thuja Orientalis Pyramidalis)

Вечнозелен храст с гъсти и изправени клони от семейство кипарисови с пирамидална форма на короната. През лятото иглолистата му са светлозелени, а през зимата - бронзовозелени. Компактната му форма го прави отличен единичен храст, но е подходящ и за оформяне на живи плетове. Невзискателна към почвените и климатичните условия. Понася отлично ниските температури.

Иглолистни, Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Красиво иглолистно дърво със синьозелен цвят на клоните. Произхожда от южните райони на Северна Америка, но е успешно култивиран и в райони с по-суров климат. Предпочита слънчеви места и расте изключитлено бързо. Достига на височина до 20 метра и живее над 100 години. Подходящ за засаждане както като единичен екземпляр, така и за оформянето на живи плетове. Понася резитба и лесно се оформя в конуси, спирали, топки и други форми.

Иглолистни, Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Смарагд е с малко по-гъста структура от тази на Колоновидната туя, както и по плътно зелен цвят на листата. Също като роднината си расте във формата на колона  Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключиелно подходящ за оформяне на високи живи плетове. Стои чудесно в градината като единично растение или жив плет.

Иглолистни, Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)

Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)

Растение, което расте във формата на колона откъдето идва и името му. Цвета му е наситено зелен и постоянен почти целогодишно. Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключително подходящ за оформяне на високи живи плетове.