Иглолистни > Колоновидни

Иглолистни, Juniperus com

Juniperus com "Hibernica"

Хвойна ‘Хиберника’
 Тясна, гъста, колоновидна корона, растяща право нагоре.
От 3 до 5m на височина и от 1 до 1,2m на широчина. Годишният прираст е от 10 до 15 см на височина.Всички листа са шиловидни, изострени на върха, бодливи, синкаво- зелени и от двете страни.Много студоустойчив вид. Издържа на летните засушавания, не понася замърсяването на въздуха.

Иглолистни, Juniperus com

Juniperus com "Arnold"

Многогодишен иглолистен храст .
Достига височина 2м и се разпростира на ширина до 1м.
Развива се еднакво добре на слънчеви и сенчести изложения.
Предпочита пропускливи, богати на хранителни вещества почви.

Иглолистни, Cupressus semp

Cupressus semp "Pyramidalis"

Иглолистно растение с прекрасно оформена колоновидна корона

Иглолистни, Източна Туя (Thuja Orientalis Pyramidalis)

Източна Туя (Thuja Orientalis Pyramidalis)

Вечнозелен храст с гъсти и изправени клони от семейство кипарисови с пирамидална форма на короната. През лятото иглолистата му са светлозелени, а през зимата - бронзовозелени. Компактната му форма го прави отличен единичен храст, но е подходящ и за оформяне на живи плетове. Невзискателна към почвените и климатичните условия. Понася отлично ниските температури.

Иглолистни, Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Красиво иглолистно дърво със синьозелен цвят на клоните. Произхожда от южните райони на Северна Америка, но е успешно култивиран и в райони с по-суров климат. Предпочита слънчеви места и расте изключитлено бързо. Достига на височина до 20 метра и живее над 100 години. Подходящ за засаждане както като единичен екземпляр, така и за оформянето на живи плетове. Понася резитба и лесно се оформя в конуси, спирали, топки и други форми.

Иглолистни, Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Смарагд е с малко по-гъста структура от тази на Колоновидната туя, както и по плътно зелен цвят на листата. Също като роднината си расте във формата на колона  Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключиелно подходящ за оформяне на високи живи плетове. Стои чудесно в градината като единично растение или жив плет.

Иглолистни, Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)

Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)

Растение, което расте във формата на колона откъдето идва и името му. Цвета му е наситено зелен и постоянен почти целогодишно. Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключително подходящ за оформяне на високи живи плетове.