Иглолистни > Кълбовидни

Иглолистни, Chamaecyparis laws 'Minima Glauca'

Chamaecyparis laws 'Minima Glauca'

Сферичен храст с тънки клонки,покрити със зелени листа.Расте много бавно и е предпочитан в алпинеуми и малки храстови бордюри.

Иглолистни, Kълбовиден лъжекипарис (Chamaecyparis laws. 'Globosa')

Kълбовиден лъжекипарис (Chamaecyparis laws. 'Globosa')

Растението е със сиво-зелени клонки достига диаметър до 90см.Чрез кълбовидните форми се придава раздвиженост на градините и етажираност.Прекрасна декорация за всяка градина.Кълбовидните форми често се използват и,като акцент в зелените площи.

Иглолистни, Picea pungens 'Glauca'

Picea pungens 'Glauca'

Иглолистни, Picea glauca 'Echiniformis'

Picea glauca 'Echiniformis'

Джуджевидна форма на смърча. Mного бавно расте. За 30 години височината на растенията от 0.5 м и 1 m диаметър на короната.. Расте най-добре на леко кисели, влажни почви.

Иглолистни, Picea glauca 'Alberta Globe'

Picea glauca 'Alberta Globe'

На височина достига0.5-1м. и до 1m на широчина. Годишно израства до 10сm във височина и 2-3cm на широчина.
 Вечнозелени иглички, меки и гъсто разположени.

Иглолистни, Смърч Нидиформис (Picea abies Nidiformis)

Смърч Нидиформис (Picea abies Nidiformis)

На височина достига към 20-30 см, а на широчина – 30-40 см.Плосък компактен храст, хоризонталните клони са наедени на пластове.

Иглолистни, Туя Западна Златен Глобус (Thuja occidentalis Golden Globe)

Туя Западна Златен Глобус (Thuja occidentalis Golden Globe)

Туя Западна Златен глобус прави много красиви кръгли иглолистни топки с ярки златисто жълти листа през цялата година. Много издръжливо растение, с единствения недостатък, че нараства сравнително бавно - до 0.6-0.7 м в диаметър за десетина години. Понася слънчеви местра, както и такива с рядка сянка, и всички добре дренирани почви. Подходящо за алпимеуми и единично засаждане във всяка градина.

Иглолистни, Туя Западна

Туя Западна "Тайни Тим" (Thuja occidentalis 'Tiny Tim')

Бавнорастяща кълбовидна форма на западните туи. Невзискателно към почвените характеристики и изключително студоустойчово растение. Листата му растат изключително гъсто и затова почти няма нужда от подрязване, за да се поддържа в идеален вид кълбовидната му форма. Обича слънцето не понася голямо засушаване на почвата през лятото. Може да се използва за изграждане на ниски бордюри или като единично растение в двора.