Иглолистни > Пирамидални или конусовидни

Иглолистни, Juniperus chin 'Stricta'

Juniperus chin 'Stricta'

Гъст, коничен, бавнорастящ сорт на хвойната. На възраст 10 години достига на височина от 2 м. Клонките растат вертикално.
Короната на стриктата е сивозелена на цвят, бодлива.
Не е взискателна към почвата и напояването

Иглолистни, Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Красиво иглолистно дърво със синьозелен цвят на клоните. Произхожда от южните райони на Северна Америка, но е успешно култивиран и в райони с по-суров климат. Предпочита слънчеви места и расте изключитлено бързо. Достига на височина до 20 метра и живее над 100 години. Подходящ за засаждане както като единичен екземпляр, така и за оформянето на живи плетове. Понася резитба и лесно се оформя в конуси, спирали, топки и други форми

Иглолистни, Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii

Растението е създадено от случайна кръстоска в имението на г-н Лейланд.Сега е най-използвания вид за жив плет и прегради. Лейландският кипарис има много предимства-издържа на силен вътър и силно подкастряне. Расте по-бързо от всяко друго иглолистно дърво.

Иглолистни, Chamaecyparis laws 'Ivonne'

Chamaecyparis laws 'Ivonne'

Красив иглолистен вид с пирамидална форма.Растението е с жълти връхчета, клонките са гъсто разположени.Използвано често в озеленяването,силно издръжлив на неблагоприятни условия.Достига височина до 7метра.Този вид лъжекипарис може да се използва за жив плет или в композиции с други декоративни видове.

Иглолистни, Chamaecyparis laws  'Golden Wonder'

Chamaecyparis laws 'Golden Wonder'

Средновисоко иглолистно дърво, с  удължена яйцевидна корона. Клонките са изправени и светлозелени на цвят, обагрени с жълта окраска по върховете.
Бавнорастящ вид, с прираст 1,5m за 10г. Достига височина от 5m до 20m

Иглолистни, Лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Ellwoodii)

Лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Ellwoodii)

Красив иглолистен вид,с колоновидна изправена форма.Растението е със гъсти клонки в сиво-зелен цвят.Толерантно растение към условията на отглеждане.Подходящо за цветни групи,или като самостоятелен вид в паркове и градини.

Иглолистни, Сребрист лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Columnaris')

Сребрист лъжекипарис (Chamaecyparis laws'Columnaris')

Вечнозелен иглолистен вид ценен силно заради сивозелените си изправени гъсти клонки.Растението е подходящо за жив плет,като самостоятелен вид или в групови насаждения в паркове и градини.

Иглолистни, Лъжекипарис златист (Chamaecyparis laws 'Alumii Gold')

Лъжекипарис златист (Chamaecyparis laws 'Alumii Gold')

Вечно зелен вид достига височина до 5м бързорасящо растение. Клонките са  светложълти, златисти, шишарките са дребни без декоративен ефект. Растението е подходящо за жив плет или  като самостоятелен вид .

Иглолистни, Picea pungens

Picea pungens

Един от най-декоративните иглолистни дървесни видове. Цени се заради сребристата си окраска. От него има изведени множество декоративни форми с различни по сребристост иглици и различна форма на короната. Сребристият смърч се използва широко в озеленяването.

Иглолистни, Сръбски смърч (Picea omorica)

Сръбски смърч (Picea omorica)

Иглолистни, Picea glauca 'Conica'

Picea glauca 'Conica'

Едно от най-подходящите иглолистни за алпинеум-перфектен
конус,който расте много бавно и достига едва1,8м.височина.Напролет връхчетата са яркозелени

Иглолистни, Обикновен смърч (Picea abies)

Обикновен смърч (Picea abies)

Обикновеният смърч е иглолистно дърво, високо до 50 m. Иглиците са четириръбести, дълги 15-35 mm, разположени нагъсто по цялата обиколка на клонките. Любимото коледно дърво.

Иглолистни, Abies procera 'Glauca'

Abies procera 'Glauca'

Иглолистни, Кавказката ела   Abies nordmandiana

Кавказката ела Abies nordmandiana

Кавказката ела  е иглолистно дърво, достигащо височина от 10 до 80м и диамер на ствола от 0,5 до 4м. Тя е силно сенкоиздържлива, но се развива добре и на светло. Студоустойчив вид е и заради по-късното начало на вегетацията страда по-малко от късните пролетни студове.

Иглолистни, Abies concolor

Abies concolor

Иглолистно дърво с конусовидна корона. Иглиците са дълги 5 - 7 см, сребристо-сини, дъговидно извити и меки на пипане. Както  при всички ели, те са разположени в една плоскост гребеновидно от двете страни на клонките. От долната си страна имат 2 белезникави ивици от устица. Кората на дървото е сива и гладка.
 

Иглолистни, Гръцка ела Abies cephalonica

Гръцка ела Abies cephalonica

Достига до 20 м височина. Тази ела е по-устойчива на суша и предпочита по-топлите варовити почви, но вирее също добре при влажна атмосвера и по-умерен климат. Много красиво парково дърво.

Иглолистни, Бяла ела  (Abies alba)

Бяла ела (Abies alba)

Бялата ела е високо конусовиднодърво,което се извисява на 30м.височина в паркове и градини.Изправеният ствол не е разклонен,а формата на младото дърво е почти идеалносиметрична-по-ниските клони не провисват,преди дървото да навърши 30 години.Класическо коледно дърво.Бялата ела предпочита дълбока и влажна почва.