Растения за жив плет >

Растения за жив плет, Пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea)

Пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea)

Пиракантата е предпочитан и много търсен вечнозелен храст.  Той е сухоустойчив и мразоустойчив. Летните високи температури не го увреждат. През зимата издържа минусови температури до -20°С. Расте на плитки и бедни почви.Наситенозелените му удължени, назъбени листа с елипсовидна форма не опадват, а бодливите клони го правят много търсен за жива ограда. Лесно се поддава на формиране с ножица и когато расте в групи е непревземаема преграда отвън. Ако сме подминавали цъфтящите в бледорозово и жълто цветове, събрани в щитчета през май и юни с безразличие, сега не можем да откъснем погледа си през септември и октомври от златистооранжевите и карминеночервените сочни зърнести плодове, които красят храста до падането на честите слани, от които помръква.

Растения за жив плет, Хибискус (Hibiscus syriacus)

Хибискус (Hibiscus syriacus)

Този храст с опадващи листа достига понякога височина до 5-6 метра. Отличава се с ярко зелени яйцевидни листа, дълги до 10 сантиметра. Цъфти с единични цветове, по- малки от тези на китайската роза и в най-различни украски, от бяло до малиново, понякога и двуцветни. Обича доста светлина , топлина и влага. Когато тези условия са налице той цъфти пищно от втората половина на лятото чак до ранна зима. Вирее добре и на полу-сянка , но тогава цъфти по слабо.

Растения за жив плет, Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Чемшир дървовиден (Buxus sempervirens arboviscus)

Бързо разтяща разновидност на чемшира - достига годишен прираст от 10-15см. Непретенциозен към почвата и подходящ за направа на бордюри, живи плетове, както и за градинарски скулптори. От този храст можете да създадете /оформите/ каквото си помислите. Подрязването става през април преди вегетацията и в края на юни втори път. Недейте да стрижете след 1 август, защото новия прираст не може да узрее достатъчно и през зимата измръзва.

Растения за жив плет, Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Евонимус Японика Ауреа (Euonymus japonica Aurea Marginata)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.

Растения за жив плет, Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Евонимус Японика Сребрист (Euonymus japonica President Gauthier)

Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който намира добро приложение и за направа на живи плетове или като единични растения в градината. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Живите плетове от този храст са особено красиви при добро поддържане, поради факта, че не променят цвета си през зимата, но пък расте с умерени темпове.
 

Растения за жив плет, Сантолина Сребриста (Santolina chamaecyparissus)

Сантолина Сребриста (Santolina chamaecyparissus)

Пищно цъфтящ, ароматен нисък храст. Листата са перести, сиво-сребристи, вечнозелени с приятен аромат. Съцветията са жълти, обли, подобни на цветовете на глухарче. Цъфти обилно в края на Юли и Август. Обича слънце и почви с добър дренаж. Подходящо е както за засаждане по единично, така и за оформяне на ниски бордюри и живи плетове в двора.

Растения за жив плет, Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Туя Западна Смарагд (Thuja Occidentalis Smaragd)

Смарагд е с малко по-гъста структура от тази на Колоновидната туя, както и по плътно зелен цвят на листата. Също като роднината си расте във формата на колона  Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключиелно подходящ за оформяне на високи живи плетове. Стои чудесно в градината като единично растение или жив плет.

Растения за жив плет, Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)

Туя Западна Колоновидна (Thuja occidentalis Columnaris)


Растение, което расте във формата на колона откъдето идва и името му. Цвета му е наситено зелен и постоянен почти целогодишно. Расте доста бързо - около 20-30см височина годишно. Изключително подходящ за оформяне на високи живи плетове.

Растения за жив плет, Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм (Spiraea japonica Goldflame)

Спирея Японика Голдфлейм е шампион сред декоративните растения с жълта окраска на листата. Отличава се с многократно изменение на оттенъка на жълтото в окраската на листата в течение на сезона - през пролетта бронзово-оранжеви при разлистването и след това златисто-жълти, през лятото зелено-жълти, през есента медно-оранжеви.

Спирея Японика Голдфлейм е красив плътен храст, достигащ височина до 60-80 см. и диаметър до 1 м. Листата са продълговати, по краищата назъбени, 5-8 см. на дължина. Бавнорастящ храст - годишния прираст е по 10 см. на ширина и височина. Цветовете са мънички, ярко-розови на цвят. Растението цъфти обилно в продължение на поне 50 дни, от края на юни до средата на август. Добре понася студ. Видът е светлолюбив, но понася и полу-сянка. За по-ярка окраска на листата е нужно слънце, на сянка зеленеят. Няма претенции към почвата, но предпочита влажни, плодородни и рохки почви.

Растения за жив плет, Тис (Taxus)

Тис (Taxus)

Тисът е сравнително бавно растящ и може да живее много дълго, като достига височина от 1 до 40 м. и диаметър на стъблото до 4 м. Тисовете имат червеникава кора, копиевидни плоски тъмнозелени листа дълги 1-4 см. и широки 2-3 мм. Листата са подредени спирално по стъблото, но основата им е усукана, така че образуват две плоски редици от двете му страни. Тисът е отровен, а от съдържащите се в тъканите отровни вещества се разработват противотуморни лекарствени препарати. Много подходящ за живи плетове или като единично растение поддаващо се на подрязване и оформяне в произволни форми.

Растения за жив плет, Лавандула (lavandula officinalis)

Лавандула (lavandula officinalis)

Средиземноморско по произход растение, което обича слънцето, добре дренираните почви и умерената поливка. Лавандулата е студоустойчива и расте еднакво добре в глинеси и песъчливи почви. Цъфти обилно, с дребни синьо-виолетови цветчета през юли и август. Намира чудесно приложение при оформянето на ниски бордюри, по единично или в алпинеуми.
 

Растения за жив плет, Берберис (Berberis thunbergii)

Берберис (Berberis thunbergii)

Берберисът е чудесно украшение за всяка една градина. През лятото, под жарките лъчи на слънцето листата му се обагрят в пурпурно червено. Бъдете внимателни с него, тъй като под листенцата му са скрити остри бодли. Не е претенциозен към почви, но ви препоръчваме да го садите на слънчеви места в градината, за да може да се оцветява добре през топлите месеци. Подходящ за направа на живи плетове, както и за подряаване в произволни форми.

Растения за жив плет, Лигуструм - шарен (Ligustrum Ovalifolium Aureum)

Лигуструм - шарен (Ligustrum Ovalifolium Aureum)

Шарен Лигуструм е вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре светло кафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени с жълта окраска по ръбовете, до 6 см дълги. Цветовете са бели, събрани в метличести съцветия до 10 см дълги, силно ароматни. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е подходящ за засаждане на живи плетове.
Расте по-бавно от обикновения зелен Лигуструм.

Растения за жив плет, Лигуструм Овалифолиум (Ligustrum ovalifolium)

Лигуструм Овалифолиум (Ligustrum ovalifolium)

Лигуструм Овалифолиум е вечно или полувечнозелен храст с изправени нагоре светло кафяви стъбла. Листата са с овално-издължена форма, заострени на върха, тревисто зелени, до 6 см дълги. Поради бързия си растеж и силното разклоняване на стъблото, видът е подходящ за засаждане на живи плетове.

Растения за жив плет, Юниперус Скайрокет (Juniperus scopulorum Skyrocket)

Юниперус Скайрокет (Juniperus scopulorum Skyrocket)

Бавнорастящо, но с гъсти дребни листа растение. Има овална , подобна на страж форма и лесно може да се поддържа с подстригване. Листата са наситено зелени. Намира приложение като единично растение или при засаждане в групи.

Растения за жив плет, Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофила Шарена (Euonymus japonicus Microphylla)

Микрофилата е компактно, атрактивно растение , което намира чудесно приложение при оформяне на ниски бордюри и живи плетове. Листата са малки , овални, с лъскава кожеста повърхност. Садете Миркофилата на слънчеви места с достатъчно разстояние между растенията, за да избегнете проблемите с разни видове плесени. Полива се умерено 2 до 3 пъти месечно

Растения за жив плет, Източна Туя

Източна Туя "Ауреа Нана" (Thuja Orientalis Aurea Nana)

Oвален храст с гъсти и изправени клони от семейство кипарисови със сферична форма на короната. През лятото иглолистата му са златистожълти, а през зимата - бронзовозелени. Компактната му форма го прави отличен единичен храст. Невзискателна към почвените и климатичните условия. Понася отлично ниските температури.

Растения за жив плет, Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Аризонски Кипарис (Cupressus Arizonica)

Красиво иглолистно дърво със синьозелен цвят на клоните. Произхожда от южните райони на Северна Америка, но е успешно култивиран и в райони с по-суров климат. Предпочита слънчеви места и расте изключитлено бързо. Достига на височина до 20 метра и живее над 100 години. Подходящ за засаждане както като единичен екземпляр, така и за оформянето на живи плетове. Понася резитба и лесно се оформя в конуси, спирали, топки и други форми.

Растения за жив плет, Фотиния 'Red Robin'

Фотиния 'Red Robin'

Представлява многогодишен вечнозелен харст, който израства на височина до 2-3 метра и на ширина до 2 метра. Отличава се с добър растеж – на височина годишно около 10 см, а на ширина до 15 см.
Листата са заострени, с копиевидна форма, дълги до 12 см. В млада възраст листата и клонките са оцветини в ярко  червено, а на по-късен етап – тъмнозелени с гланцов блясък. Стъблата са кръгли и гладки, в млада възраст – кафяви.
Цъти през май и юни с много красиви бели цветчета, събрани в метловидни съцветия, които привличат медоносните пчели. При топла, слънчева година, образуваните плодчета също са яркочервени.
Фотинията е подходяща за създаване на смесени живи плетове или за единично засаждане като солитер.
Предпочита дренирана почва, без глина, с неутрална реакция, може да расте и на варовита почва. Издържа на ниски температури до -9 -12°С. Студът може да се окаже ограничаващ фактор за младите растения, въпреки че при частично измръзване бързо се възсатновяват. Засадена в близост до стена, издържа по-добре на мразовете. Предпочита слънчево място, на полусянка листата не се обагрят така наситено.

Растения за жив плет, Лечебна лавровишна  (Laurocerasus officinalis)

Лечебна лавровишна (Laurocerasus officinalis)

Лавровишната  достига височина около 4м. Тя също изисква по-влажен и топъл климат, но се среща често почти из цялата страна. Лавровишната е перфектен вид за озеленяване на сенчести места, където рядко попадат слънчеви лъчи. Общата й форма може да се поддържа чрез подрязване и по този начин се създават чудесни живи плетове, чувстващи се отлично и на най-тъмното кътче